فلنج چیست؟
به ابزاری که برای وصل کردن لولهها به یکدیگر و یا وصل کردن لولهها به سایر تجهیزات مانند شیر، پمپ و غیره استفاده میشوند پروفیل فلنج میگویند. فلنجها میتوانند به صورت جوشی باشند. در این صورت برای متصل کردن آنها به لولهها از پیچ استفاده میشود و یا آنها را از طریق جوشکاری به تجهیزات متصل میکنند. استفاده از فلنجها موجب میشود تعمیر اجزای پایپینگ راحت تر انجام شود. همچنین در زمان تعویض نیز فلنجها باعث سهولت کار میشوند. فلنجها باعث میشوند اتصالات امن و قابل اعتماد باشند.
مشخصات پروفیل فلنج
برای تولید پروفیل فلنج از استاندارهای خاصی استفاده میشود. استاندارد به این صورت است که مشخصات فلنجها بر روی آن حک میشود. از چپ به راست این مشخصات عبارتند از:
- برندی که فلنج توسط آن تولید شده است.
- قطر خارجی لوله که مشخص کننده سایز اسمی آن است. فلنج به قطر خارجی لوله جوش داده میشود.
- فشار کاری استاندارد فلنج که با عنوان کلاس فلنج نیز شناخته میشود.
- ضخامت انتهای دیواره فلنج که رده فلنج نام دارد و قطر داخلی را مشخص میکند.
- استاندارد ابعادی پروفیل فلنج
- استانداری که برای تهیه مواد اولیه مورد استفاده در فلنج به کار رفته است.
- کدی که نشان دهنده شماره ذوب مواد اولیه ای است که در فلنج استفاده شده.
- شماره تولید فلنج از این شماره برای پیگیری زمان و سری تولید فلنج در کارخانه استفاده میشود که حک کردن آن به صورت اختیاری انجام میشود.
ابعاد پروفیل فلنج به چه صورت میباشند؟
فلنجها در قسمتهای مختلف دارای ابعاد متفاوتی میباشند. این ابعاد دلخواه نیست و بر اساس دو استاندارد ساخته میشود. استاندارد اول با نام ASME B16.9 و استاندارد بعدی با نام ASME B16.47. ابعادی که در این استاندارد مشخص میشوند عبارتند از:
- سایز فلنج: این یک نام قراردادی میباشد. این سایز متناسب با لوله هم سایز خود است. این سایز قطر خارجی کف فلنج را مشخص میکند. همچنین از این شماره برای مشخص کردن قطر محل عبور سیال استفاده میشود. قطر خارجی گلوی فلنج نیز با این شماره مشخص میشود.
کلاس پروفیل فلنج: این عدد نشان میدهد میزان تحمل فلنج چقدر است. هرچقدر این عدد بالاتر باشد نشان دهنده ضخیم تر بودن کف فلنج میباشد. با ضخیم شدن کف فلنج مقاومت آن بالاتر میرود. کلاسهای فلنج عبارتند از: a. 75 b. 150 c. 300 d. 600 e. 900 f. 1500 g. 2500
استاندار دیگری که وجود دارد و تحمل فشار در آن بیشتر است استاندارد API میباشد. در این استاندارد کلاسهای فلنج عبارتند از: a) 2000 b) 3000 c) 5000 d) 10000 e) 15000
3- رده پروفیل فلنج: برای تعیین ضخامت دیواره از این عدد استفاده میشود. همچنین این عدد قطر داخلی فلنج را نیز مشخص میکند. این عدد باید با لوله ای که قرار است فلنج ه آن متصل شود برابر باشد. رده در پروفیل فلنج تعیین مینماید که ضخامت به دیواره چقدر است و قطر داخلی فلنج چقدر میباشد. از این عدد در پروفیل فلنج ساکت ولد برای تعیین قطر داخلی فلنج استفاده میشود. البته باید گفت این عدد در سایر فلنجها کاربردی ندارد.
4- ارتفاع کل پروفیل فنج
روشهای مختلف تولید پروفیل فلنج فولادی
روشهای مختلفی برای تولید پروفیل فلنج فولادی وجود دارد که در این بخش به آنها میپردازیم. سه روش عمده تولید پروفیل فلنج فولادی عبارتند از: روش فلنج فورج، روش فلنج ریختگی یا فلنج ریخته گری شده و روش فلنج تولید شده از ورق فلزی.
روش تولید پروفیل فلنج فورج
برای تولید فلنج به این صورت باید از فلز فورج شده استفاده کرد. مقاطعی که در این روش مورد استفاده قرار میگیرند مقاطع گرد میباشند. ماده اولیه در این روش در داخل قالب فورج قرار میگیرد و عملیات فورج بر روی آن انجام میشود. در این حالت شکل کلی فلنج به دست میآید و سپس بر روی آن تراش کاری انجام میشود. فورج به معنای آهنگری میباشد. قطعه فلزی در عملیات فورج در دمای بالا کوبیده میشود و خواص مکانیکی آن بهبود پیدا میکند. مقاوم ترین نوع فلنجها در استاندارد ASTM A105، تولید میشوند و دارای متریال و خواص مکانیکی مقاومی میباشند. آنها در استفادههای صنعتی و شرایط دما و فشار بالا انتخاب مناسبی میباشند. متریال فلنج فورج با استفاده از استانداردهای زیر ساخته میشوند:
- ASTM A105: متریال این گروه فولاد کربن است که فورج شده است.
- ASTM A182: متریال این گروه فولاد ضد زنگ است که فورج شده است.
- ASTM A350: متریال این گروه از فولاد آلیاژی میباشد که فورج شده است. این متریال برای دماهای پایین و چقرمگیهای بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
- ASTM A694: متریال این گروه دارای خواص مکانیکی ویژه ای میباشد و از فولاد آلیاژی ساخته شده است.
روش تولید پروفیل فلنج ریختگی یا ریخته گری شده
در دما و فشارهای پایین، مانند مصارف شهری و خطوط آب و فاضلاب از فلنجهای ریختگی یا چدنی استفاده میشود. برای ساخت این دسته از فلنجها باید مواد مذاب مورد استفاده در ساخت آنها در قالب فلنج ریخته شود و پس از خروج از قالب و بعد از تراش کاری شکل نهایی فلنج مشخص شود. این فلنجها در دما و فشار بالا کارایی ندارند زیرا ممکن است در آن ترک داخلی وجود داشته باشد و یا اینکه ساختار فلزی درونی آنها غیرهمگن باشد. این مشکلات احتمالا با مواردی مانند عملیات حرارتی نیز مرتفع نمی شود. به همین دلایل نمی توان از آنها در مصارف صنعتی استفاده کرد. ریسکی که استفاده از فلنجها به همراه دارد ریسک انفجار و خطرات جانبی میباشد. البته باید به این نکته دقت کرد که بعد از عملیات تراش کاری نمی توان مشخص کرد که فلنج از نوع ریختگی میباشد و برای تشخیص ان باید از آزمایشات متالوگرافی استفاده کرد.
روش تولید پروفیل فلنج از ورق فلزی
برای تولید این دسته از فلنجها ورقههای فلزی را تراش میدهند. فلنجهای سری PN که در بازار وجود دارند جز این دسته میباشند. فلنجهای این دسته دارای احتمال تخلخل و ترک کمتری نسبت به سایر فلنجها دارند زیرا برای تولید ورقهای فلزی آن از عملیات نورد کاری استفاده میشود. این فلنجها نسبت به پروفیل فلنج ریخته گری دارای مقاومت بالاتری هستند. اما مقاومت آنها نسبت به فلنجهای فورج کم تر است و به همین دلیل این گروه نیز برای کارهای صنعتی استفاده نمی شوند و از آنها برای کارهایی که دما و فشار بالا در آنجا وجود ندارد استفاده میشود. فلنجهایی که با استفاده از این روش ساخته میشوند عبارتند از:
- راکتی
- عینکی
- فلنج کور
- فلنج PN تخت یا اسلیپون
باید دقت کنید که فلنجهای گلودار به این روش از نظر اقتصادی توجیهی ندارند و در صورت دیدن چنین فلنجی باید به ریختگی بودن آن شک کنید.
مزایا پروفیلهای فلنج
پروفیل فلنج در پروژههای بزرگ کاربرد بسیاری دارد. زیرا این قطعه میتواند سرعت انجام عملیات را افزایش دهد و باعث میشود که کمک زیادی به پروژه انجام شود. مزیت دیگر پروفیل فلنج گالوانیزه، ضد زنگ بودن و مقاوم بودن آن نسبت به شرایط جوی متفاوت میباشد. مزیت دیگر پروفیل فلنج خاصیت نصب آسان آن می باشد که به دلیل این خاصیت وقت زیادی را از کارفرما نمی گیرد. همچنین پروفیل فلنج دارای وزن پایینی میباشند و ابعاد آن به گونه ای است که به راحتی میتوان آن را حمل و نقل کرد. انبارداری این محصول نیز بسیار راحت است. زیرا با توجه به حجم کم آن میتوان تعداد زیادی از آن را در انبار به راحتی نگه داشت. در پروژههایی که از پروفیل فلنج استفاده میشود دیگر نیازی به نگرانی در رابطه با نحوه درزبندی و نشتی وجود ندارد چرا که تمامی درزها به وسیله پروفیل فلنج مسدود می شود.
قطعات پروفیل فلنج گالوانیزه
پروفیل فلنج گالوانیزه محصولی است که برای اتصال دادن دو کانال مربوط به صنعت داکت هوا مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت پروفیلهای فلنج گالوانیزه از تسمههای ورق گالوانیزه استفاده میشود که دارای ضخامتهای متفاوتی هستند. ضخامت این ورقها تا یک میلی متر نیز میرسد. پروفیل فلنج گالوانیزه را میتوان در چهار گروه از قطعات دسته بندی کرد. دسته اول پروفیلهای فلنج گوشه یا کرنر هستند. گروه دوم پروفیلهای فلنج کلیپسی یا گیره میباشند. گروه سوم پروفیلهای گالوانیزه به نوارهای درزگیر شهرت دارند. و در آخر فلنجهای گالوانیزه ساپورت میباشد. کرنر مهمترین قطعه پروفیل فلنج گالوانیزه میباشد. آن ها در سایزهای مختلفی ساخته میشوند و نحوه استفاده از آنها نیز بسیار راحت میباشد. پروفیل فلنج گالوانیزه کلیپسی به شکل C میباشد. برای اتصال دو قطعه از پروفیلها از کلیپس و گیره استفاده میشود. پروفیل فلنج گالوانیزه نوار درزگیر برای هوابندی مورد استفاده قرار میگیرد. آن ها به صورت نوارهای ۳ تا ۵ سانتی متری ساخته میشوند. آنها را میان دو لایه از پروفیل فلنج گالوانیزه جایگذاری میکنند. پروفیل فلنج گالوانیزه ساپورت قطعه از یک ورق گالوانیزه ضخیم ساخته میشود. البته بعد از برش دادن قطعه به شکل C در میآید. در اروپا از این محصول در ساخت تاسیسات مورد استفاده قرار میگیرد. فلنج ساپورت گالوانیزه محصول مناسبی برای فلنج های سنتی و نبشی آهن میباشد. دو نوع مهم فلنج گالوانیزه ساپورت ماستیک دار و بدون ماستیک آن میباشد.
تفاوت پروفیل فلنج با نبشی فابریک
فلنج گالوانیزه و نبشی فابریک با هم تفاوتهایی دارند که در این بخش به آنها میپردازیم. نبشی که به صورت سنتی مورد استفاده قرار میگیرد بسیار پرهزینه و زمانبر است. نبشی فابریک را باید برش داد جوش داد و اما پروفیلهای فلنج گالوانیزه بعد از اینکه اتصالات به همدیگر وصل شدند برش میخورند. فلنجهای گالوانیزه نسبت به نبشی فابریک سبک تر میباشند. فلنج نبشی فابریک به صورت شاخههای ۶ متری تولید میشود اما فلنج گالوانیزه دارای شاخههای چهار متری است. فلنج گالوانیزه را میتوان به راحتی جابجا کرد و انبارداری آن نیز به سهولت قابل انجام است. فلنج گالوانیزه از مطمئن ترین راههای هوابندی به حساب میآید اما فلز سنتی نبشی فابریک اینگونه نیست. فلنج سنتی و نبشی فابریک را میتوان نورد کرد اما فلنج گالوانیزه خاصیت نورد ندارد.
قیمت پروفیل فلنج
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت پروفیل فلنج نوسان بازار ارز میباشد. با توجه به قضیه تحریمهای اقتصادی ایران، قیمت پروفیل فلنج نیز افزایش پیدا کرده است. کیفیت و وزن پروفیل فلنج از عوامل تاثیرگذار دیگر در قیمت آن میباشد. برای آگاهی از قیمت پروفیل فلنج میتوانید با سایت آلومینیوم پیشرو در تماس باشید و از کارشناسان این سایت بخواهید تا قیمت روز پروفیل فلنج را برای شما عنوان کنند. از عوامل تاثیرگذار دیگر بر قیمت پروفیل فلنج میزان عرضه و تقاضا در بازار میباشد. تا زمانی که این دو با یکدیگر متناسب باشد قیمت پروفیل فلنج نیز میتواند عدد ثابتی باشد. اما زمانی که میزان تقاضا از میزان عرضه پیشی بگیرد قیمت پروفیل فلنج افزایش پیدا میکند.
خرید پروفیل فلنج
سوالات متداول پروفیل فلنج
برای آگاهی از قیمت پروفیل فلنج میتوانید با سایت آلومینیوم پیشرو در تماس باشید و از کارشناسان این سایت بخواهید تا قیمت روز پروفیل فلنج را برای شما عنوان کنند
از مزیت های پروفیل فلنج گالوانیزه، ضد زنگ بودن و مقاوم بودن آن نسبت به شرایط جوی اشاره کرد. مزیت دیگر پروفیل فلنج خاصیت نصب آسان آن می باشد که به دلیل این خاصیت وقت زیادی را از کارفرما نمی گیرد.