لوله آلومینیوم چیست؟
لوله آلومینیومی، یکی از لوله های پر کاربرد و بسیار مفید در صنایع مختلف است. لوله آلومینیومی یک نوع لوله فلزی با پایه غیر آهنی به حساب میآید. مقصود از لوله فلزی با پایه غیر آهنی این است که این نوع لوله، فاقد عنصر آهن است. لوله های آلومینیومی با وزن کم، بسیار مستحکم هستند و مقاومت آنها بسیار بالا میباشد. در کل، این نوع فلز و آلیاژهای آن به دو دسته تقسیم میشوند. این دو دسته با نام ریخته گری (Castable) و کارپذیر (Wrought) هستند. آلیاژهای ریختگی آلومینیوم، دارای سیالیت مناسبی هستند و برای انجام ریخته گری قطعات مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. از سوی دیگر، دسته کارپذیر آلیاژهای آلومینیوم به منظور ساخت لوله های آلومینیومی، استفاده میشوند. دسته کارپذیر آلومینیوم به هشت گروه اصلی تقسیم میشوند. این گروه ها عبارت هستند از گروه 1000 تا 8000. این هشت گروه، متشکل از عناصر آلیاژی مختلفی هستند و دارای خاصیت های مختلفی هستند. معمولا به منظور ساخت لوله های آلومینیومی از آلیاژهای گروه 6000 استفاده میشود. این گروه از آلیاژها دارای قابلیت شکل پذیری بالایی هستند.
آلیاژهای 6061، 6063 و آلیاژ 6101 که در گروه آلیاژهای 6000 قرار دارند، آلیاژهای بسیار پراستفاده ای هستند. در کل، آلیاژهای سری 6000 مناسب لوله سازی میباشند و در ساخت لوله آلومینیومی به کار میروند. لوله آلومینیومی 6061 یک آلیاژ پر کاربرد در بین آلیاژهای آلومینیوم به حساب میآید. در صورتی که بخواهیم دقیق تر بگوییم باید بگوییم که لوله آلومینیومی 6061، پرکاربردترین آلیاژ آلومینیوم است. این نوع آلیاژ دارای مقاومت بسیار خوبی در مقابل خوردگی است و انعطاف پذیری آن هم بسیار بالا میباشد. در کل، آلومینیوم یک فلز نرم و انعطاف پذیر است و خاصیت چکش خواری آن بالا میباشد. چگال فلز آلومینوم برابر با ۲.۷ کیلوگرم بر متر مکعب است. رنگ فلز آلومینیوم نیز نقره ای خاکستری است. همچنین منبع استخراج این نوع فلز، سنگ بوکسیت میباشد.
لوله آلومینیومی دارای سایز های و اندازه ها و ابعاد مختلفی است، شرکت صنایع آلومینیوم پیشرو ارائه دهنده انواع آلیاژهای لوله آلومینیوم در ضخامت ها و سایزهای مختلف بر اساس انواع مصارف و نیازهای مشتریان عزیز میباشد.
انواع لوله آلومینیومی
لوله آلومینیومی هم مانند انواع لوله های دیگر دارای انواع مختلفی است. در ادامه به این انواع اشاره میکنیم.
لوله های بدون درز
لوله های بدون درز از یک پروفیل تو پر که داخل آن را خالی کرده اند ساخته میشود و از سوی دیگر، لوله های درز دار، به کمک جوش از طول و یا به صورت چرخشی درست میشوند.
لوله های بدون درز محبوبیت بسیار بیشتری نسبت به لوله های درز دار دارد. چرا که در لوله های بدون درز هیچ گونه جوشی استفاده نشده است. لوله آلومینیومی تولیدی با سیستم اکستروژن، جزء لوله های بدون درز هستند. پس از انجام عمل جوشکاری ، حرارت ایجاد شده موجب کاهش پیدا کردن مقاومت اولیه میشود و در نتیجه، ورقی که به لوله تبدیل میشود استحکام و مقاومت آن کم میشود. به همین علت است که لوله های بدون درز بسیار پرطرفدارتر از لوله های درز دار هستند.
لوله های جوشی
به منظور ساخت لوله هایی که دارای سایز و ابعاد بالایی هستند استفاده از لوله های جوشی توصیه میشود. چرا که پیدا کردن لوله های بدون جوش در سایز و اندازه بالا خیلی سخت است . لوله های جوشی به دو صورت درست میشوند. این دو صورت عبارت هستند از: درز جوش به صورت طولی و درز جوش به صورت چرخان. کاربرد درز جوش طولی بسیار بیشتر است و درز جوش به صورت چرخان، غالبا در دما و فشار کم مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد لوله آلومینیومی
از لوله های آلومینیومی در صنایع متنوع و به صورت گسترده استفاده میشود. در ادامه، به کاربردهای مختلف لوله های آلومینیومی اشاره میکنیم.
- از لوله آلومینیومی به صورت گسترده برای تولید وسایل تفریحی استفاده میشود. تولید کنندگان وسایل تفریحی در فضای باز از لولههای آلومینیومی به منظور ساخت موادی مثل قطبهای چاد، قابهای صندلی و میزهای مختلف استفاده میکنند.
- از لوله آلومینیومی به صورت گسترده در صنعت پزشکی استفاده میشود. به عنوان مثال از انواع لولههای آلومینیومی برای ساخت قالبهای صندلی چرخدار استفاده میشود. همچنین برای ساخت کششهای قابل جمع شدن و فریمهای تخت خوابی و انواع عصا هم از این نوع لولهها استفاده میشود.
- از لوله آلومینیومی برای تولید وسایل مختلف مرتبط با حمل و نقل استفاده میشود. تولید کنندگان حمل و نقل هوایی و تولید کنندگان خودرو از لولههای آلومینیومی به صورت گسترده استفاده میکنند. همچنین برای ساخت اتومبیلهای ریلی هم از لولههای آلومینیومی استفاده میشود. در این وسایلی که ذکر کردیم، در بدنه ، سیستمهای هیدرولیک و خطوط سوخت از لولههای آلومینیومی استفاده میشود.
- هم چنین قابلیتهای انتقال حرارت بسیار بالای لوله آلومینیوم موجب شده است که این نوع لوله پر طرفدار، جایگزین بسیار خوبی برای لوله فولادی و یا برای بقیه لولههای ساخته شده از فلزات سنگین باشد.
- از لولههای آلومینیومی به صورت گسترده در ساخت انواع یخچال خانگی و یخچال فروشگاهی و یخچال صنعتی و هم چنین برای ساخت انواع موتورها و سیستمهای برودتی و تهویه هوا استفاده میشود.
- از لوله آلومینیومی به منظور ساخت انواع نردههای زنجیره ای و انواع میزهای روتاری و انواع تجهیزات برقی مثل مانیتور رومیزی استفاده میشود.
- از لولههای آلومینیومی به منظور انجام انواع ساخت و ساز ساختمانهای تجاری و اداری و مسکونی استفاده بسیار زیادی میشود. البته افزایش سرسام آور قیمت فلز آلومینیوم، باعث شده است که امروزه استفاده از این نوع فلز بسیار محدود شود.
- از لولههای آلومینیومی به عنوان رسانای اتوبوس برقی استفاده میشود.
- از لولههای آلومینیومی به منظور ذخیره سازی گاز فشرده به صورت گسترده استفاده میشود.
- در کل، از لولههای آلومینیومی برای همه کارهای مربوط به حمل و نقل استفاده میشود.
- از لولههای آلومینیومی به صورت گسترده در ساخت انواع پنلهای مربوط به انرژی خورشیدی و انواع دیگر انرژیهای تجدید پذیر استفاده میشود.
سوالات متداول لوله آلومینیومی
لوله جوشی آلومینیومی
لوله بدون درز آلومینیومی
تولید وسایل تفریحی
صنعت پزشکی
وسایل حمل و نقل
انتقال حرارت بالا
و …..