پروفیل نمای سرامیک خشک چیست؟ اجازه دهید پیش از این که شروع به توضیحات تخصصی تری کنیم مقداری در رابطه با نما در ساختمان اطلاعاتی کسب نماییم. البته در بحث نمای ساختمانی می توان به بخش های مختلفی اشاره نمود اما موضوع اصلی ما پروفیل نمای سرامیک خشک و نمای خشک است نه نما در معماری.
اگر بنا را حجمی بسته در نظر بگیریم. سطح هایی از ساختمان که با فضای باز فصل مشترک دارند، نمای ساختمان به حساب می آیند. پس بنابراین نما آن بخش از بنا است که از فضا های عمومی (میدان، خیابان) دیده می شوند.
سیستم های جدید نما سازی که با نصب سنگ به روش خشک (از جمله پروفیل نمای سرامیک خشک) در دهه 70 میلادی برای نخستین بار در کشور آمریکا برای برج های بلند طراحی شد و مورد استفاده قرار گرفت، یکی از روش های جدید و منطبق با استاندارد های ساختمانی بود، که این روش ها در دهه 70 شمسی در ایران نیز اجرا شد، که طی سال های گذشته تا به حال پیشرفت های خوبی در این حوزه ایجاد شده است که یکی از آن ها پروفیل نمای سرامیک خشک است.
سرامیک خشک
امروزه مهندسی نما از جمله مباحث مهم در عرصه ساخت نما های مقاوم، زیبا و با هویت می باشد. از انواع نما هایی که مورد توجه سازندگان بسیاری قرار گرفته علاوه بر ورق های کامپوزیت، زیرسازی آلومینیومی و سرامیک های نما و پروفیل نمای سرامیک خشک، با زیر سازی آلومینیومی و با دو نوع تکنیک نصب کلیپسی و پنهان می باشد.
نمای ساختمان با سرامیک خشک (که توسط پروفیل نمای سرامیک خشک اجرا می شود) از جمله جدید ترین و بروز ترین نما های ساختمانی دنیا است که به روش نصب خشک اجرا می شود. سرامیک خشک که به عنوان نمای ساختمان و بخش پوششی می باشد، باید کمترین جذب آب ممکن و استحکام کافی را داشته باشد. پروفیل نمای سرامیک خشک کاربرد های مختلف دارد از جمله ساختمان های اداری، تجاری، مسکونی و نیز پایانه ها، ایستگاه های مترو و بخش های داخلی ساختمان و … . سرامیک خشک تولید شده مخصوص نما به دو صورت در صنعت ساختمان سازی عرضه می شود که شامل سرامیک مجوف و توپر که اصطلاحا سرامیک فول بادی و یا یک سانتی متری گفته می شود.
انواع نمای سرامیک خشک
همان گونه که اشاره نمودیم پروفیل نمای سرامیک خشک یک جلوه بسیار خیره کننده و زیبا به نمای ساختمان ها می بخشد. اما جهت بهره مندی از این ویژگی ها بایستی انواع این نما ها را بررسی کنیم و در نهایا بهترین گزینه را انتخاب نماییم.
برخی از شناخته شده ترین مدل های نمای خشک عبارتند از: کاشی و سفالینه، صفحات آلومینیوم کامپوزیت، سرامیک پرسلانی، کرتین وال و… که برای اجرا به پروفیل نمای سرامیک خشک نیاز خواهد بود.
سرامیک سوراخدار (مجوف)
این نوع از سرامیک ها از عایق صوتی و حرارتی خوبی به سبب وجود سوراخ هایی در بدنهشان برخوردار هستند و به علت وزن کم، کمترین بار مرده را به سازه اصلی بنا وارد می کنند. سرامیک مجوف از آب بندی مناسب و فوق العادهای برخوردار است و به هیچ وجه آب را به پشت انتقال نمی دهد و قابلیت تعویض پانل ها را دارند.
سرامیک تایلهای پر (فول بادی)
سرامیک فول بادی از کم ترین میزان جذب آب را دارا می باشد و از طرح های متفاوت و متنوعی برخوردار است، این انوع از سرامیک ها قیمت پایینی دارند و در ابعاد ۱۲۰*۶۰ طراحی، تولید و اجرا می شوند؛ البته امکان تولید در ابعاد متفاوت نسبت به نوع نما را هم دارند.
نصب پروفیل نمای سرامیک خشک
مسلح کردن سرامیک خشک:
این عمل به این دلیل انجام می شود که اگر در اثر حادثه یا هر مسئله دیگری، قسمتی از سرامیک های پروفیل نمای سرامیک خشک شکسته شد و ضربه خرده این قطعات دچار ریزش نشوند و از رسیدن آسیب های احتمالی جانی و مالی جلوگیری به عمل آید. این کار اغلب از ترکیب مش های فایبر گلاس یا توری با ضخامت و چشمه های متنوع با چسب های مختلف ایجاد می شود. اصولی ترین و درست ترین حالت استفاده از مش های فایبرگلاس با چشمه های کوچک به وزن مخصوص بین ۷۵ الی ۱۱۰ گرم با عرض ۶۰ یا ۱۲۰ سانت و چسب های پلی یورتان مخصوص دو جزیی یا تک جزیی می باشد. در این روش بعد از قراردادن توری روی سرامیک چسب را به وسیله لیسه یا کاردک به آهستگی بر روی سطح سرامیک و توری پخش می کنند تا سطح آن کاملا صاف شود. در این روش ضخامت چسب به اندازه یک میلی متر کافی می باشد و فقط بایستی توری به طور کامل توسط چسب به سطح سرامیک متصل شده باشد.
انواع سیستم نصب پروفیل نمای سرامیک خشک نمایان
سیستم فاوتون (FAVETON)
از جمله روش های نصب پروفیل نمای سرامیک خشک روش فاوتون (faveton) است که نخستین بار به وسیله کارخانه تولید سرامیک فاوتون اسپانیا ارائه شد یکی از پرکاربرد ترین و رایج ترین انواع دیتایل اجرایی پروفیل نمای سرامیک خشک در ایران می باشد، این سیستم به طور کامل مهندسی شده است و همگی قطعات به کار رفته در این نوع سیستم اجرایی دارای تاییدیه های معتبر آزمایشگاهی از اروپا هستند. در این روش تایل های سرامیک پرسلانی توسط قطعات کلیپس استیل ضد زنگ، روی ریل های آلومینیومی زیر سازه در فواصل معین و مشخص شده وصل می شوند. رنگ کلیپس ها با رنگ سرامیک توسط رنگ پلی استر با روش الکتروستاتیکی یکسان می شود و جای اتصال سرامیک به ریل هم، لاستیک های EPDM با کیفیت بالا برای جلوگیری از لغزش سرامیک ها قرار می گیرند. قابل ذکر است که دیتایل های ارائه شده شرکت آلومینیوم پیشرو هم شامل همین سیستم و با تغییرات کوچکی جهت بهبود کارکرد این سیستم می باشد. لاسیتک طراحی و تولید شده در ژوئن عمودی در رانر های باکس و دوبل این سیستم سبب آب بندی بهتر و مناسب تر درز های عمودی این سیستم می شود و از جا به جایی سرامیک ها در جهت افقی نما جلوگیری می کند و سبب می شود که بعد از گذشت چندین سال از اجرای نما، ژوئن های عمودی نما همچنان صاف، زیبا و بدون تغییر باقی بماند.
سیستم ماسا ( masa)
یکی دیگر از روش های نصب پروفیل نمای سرامیک خشک سیستم ماسا است که به وسیله یک شرکت اسپانیایی دیگر که در حوزه طراحی و تولید یراق آلات فعالیت می نماید، طراحی شده است. کمپ های اینسیستم جهت نصب سرامیک پرسلانی به گونه ای طراحی شده اند که بدنه کلمپ به طور کامل در پشت پنل قرار می گیرد، ولی لبه های نگهدارنده سرامیک از روی پنل مشخص است. به همین سبب این سیستم در گروه سیستم های نصب مشهود (نمایان) قرار می گیرد. کلمپ ها در سیستم ماسا انواع متفاوتی دارند، که بسته به جایگاه آن ها در این سیستم نصب شکل آن ها قابل تغییر است. کلمپ ها در سیستم ماسا نقش نگهدارنده پنل را به عهده دارند و با ساختار مکانیکی به اجزای کل سیستم وصل می شوند و این امکان را هم می دهند تا به آسانی در هر قسمتی از نما، سرامیک ها را تعویض نماییم. سیستم ماسا برای نصب پنل هایی با ضخامت کم طراحی شده است. همچنین در سیستم ماسا احتیاجی به ماشین کاری بر روی پنل ها نیز نداریم. حالت بهینه استفاده از سیستم ماسا در چیدمان افقی با بند های عمودی و افقی در امتداد هم است. این سیستم دارای ضربه گیر و فنر از جنس فلز است که از لرزش پنل ها جلوگیری می نماید.
سیستم ترک
دیگر روش اجرای سرامیک خشک نمایان ، روش ترک است که این سیستم هم یکی از پرکاربرد ترین و رایج ترین سیستم های اجرای پروفیل نمای سرامیک خشک نمایان در ایران می باشد، که نخستین بار از ترکیه وارد کشور شده و به همین نام مشهور است. ظاهر سیستم ترک هم همچون سیستم فاوتون می باشد، در این سیستم کلیپس ها به شیوه ای به پروفیل های رانر اتصال پیدا می کنند، که سرامیک در درون لبه نگهدارنده آن ها قرار می گیرد و به وسیله آن ها مهار می شود. بست های سیستم ترک در سطح نمای سرامیک قابل دیدن می باشد. پس بنابراین به جهت جلوگیری از جلب توجه، می شود آن ها را با رنگ های کوره ای الکترواستاتیک پوشش داد. بزرگ ترین ایراد سیستم ترک، نبود تست ریپورت های آزمایشگاهی جهت بررسی فنی قطعات سیستم و نیز ضخامت پایین قطعات نگهدارنده استیل به علت پایین آوردن قیمت تمام شده می باشد. اما به دلیل ارزان بودن این سیستم، استقبال بسیاری بین مجریان نما های خشک از آن شده است.
روش چهارم نصب پروفیل نمای سرامیک خشک نمایا ، کلیپس چهار طرفه است که در این سیستم، کلمپ ها یا کلیپس های مخصوصی طراح شده اند که می توانند هم زمان چهار گوشه از چهار عدد سرامیک را مهار نمایند، در این سیستم جهت کاهش قیمت تمام شده متریال رانر های آلومینیومی استفاده نمی شود و این کلیپس ها به طور مستقیم بر روی زیر سازی فولادی پیچ می شوند. این سیستم هم دارای ایراداتی می باشد، که شامل نبود فاصله برای ریگلاژ نما و در نتیجه آن پستی و بلندی و ناهمواری در نما ایجاد می شود. همچنین انتقال نیرو های فشاری و کششی ایجاد شده در نما به سرامیک ها است که احتمال دارد منجر به شکست سرامیک ها به مرور زمان شود.
مزایا و معایب نمای سرامیک خشک
همان گونه که پیشتر توضیح دادیم، این نوع از نما های خشک از مزایای زیادی برخوردار هستند، دانستن مزایای پروفیل نمای سرامیک خشک در انتخاب نمای ساختمان به طراحان و کارفرمایان در انتخاب مناسب کمک می کند، همچنین به بهتر دیده شدن نما ساختمان و کمترین اتلاف مصالح و زمان کمک زیادی می کند.
مزایای پروفیل نمای سرامیک خشک
* کاهش ریسک جدا شدن و ترک خردن و سقوط قطعات نما
* کاربری ساده
* استحکام بالا
* عایق صوتی
* کمترین پرتی و هدررفت در مصالح اجرایی
* مقاوم در مقابل عوامل طبیعی
* آب بندی مناسب
* نگهداری ارزان و آسان
* محافظت سازه اصلی در برابر عوامل جوی
* کاهش مصرف انرژی
* عدم نفوذ سرما
* عدم تقطیر در سطوح داخلی
معایب سرامیک خشک
هر مصالح ساختمانی علاوه بر مزایا از معایبی نیز دارد که با دانستن آن می توان از وقوع مشکلات احتمالی در حین اجرا و نیز در رابطه با دوام آن جلوگیری کرد، حال به بررسی چند مورد از معایب پروفیل نمای سرامیک خشک می پردازیم:
* نیاز به اکیپ با تجربه و ماهر در اجرای تایل های سرامیک
* بازتاب نور
* هزینه بسیار بالا تر و بیشتر به نسبت روش ملاتی
* مقاومت پایین در برابر گرما و سرما و نیز عایق بندی نامناسب
سیستم های پنهان نصب پروفیل نمای سرامیک خشک شامل انواع زیر می شوند:
سیستم انکربولت (کیل) از جمله روش های نصب پروفیل نمای سرامیک خشک
این سیستم در حقیقت زیر ساختی است، شامل پروفیل نمای سرامیک خشک افقی که توسط شبکه ای از ریل های عمودی سر جای خود به صورتی محکم نگه داشته شده است. در این سیستم سوراخ هایی توسط دریل های پیش رفته در سرامیک های نما ایجاد می شود، که عمق سوراخ ها به صورت حدیده ای باز تر ورودی مته است و انکر که یک نوع پیچ است با قرار گرفتن در درون تایل ها باز خواهد شد و جای خود را محکم می نماید. انکر ها جهت متصل کردن کلمپ ها به سرامیک های پرسلانی طراحی شده اند. کلمپ ها تجهیزاتی هستند که به تایل های سرامیکی متصل می شوند و درون شیار های ریل افقی می روند. در پایان تایل سرامیک از پروفیل های افقی زیر سازی آویزان می شود و به وسیله پیچ هایی به ریل محکم می شود.
سیستم شیاری پروفیل نمای سرامیک خشک
در این سیستم در پشت سرامیک شیار هایی به صورت موربی ایجاد می شود و داخل این شیار ها کلمپ ها یا کلیپس هایی از جنس آلومینیوم قرار می گیرند و به وسیله چسب محکم می شوند، پس از آن تایل های آماده به شکل هنگ بر روی ریل های افقی کار شده بر سازه نصب و می شوند و در صورت نیاز رگلاژ می شوند. بایستی گفت که ایجاد شیار هایی به عمق چند میلی متر بر روی سرامیک ها سبب شکنندگی و ضعف سرامیک در این نقاط می شود.
روش پیمی از جمله روش های نصب پروفیل نمای سرامیک خشک
این سیستم در سرامیک های با ضخامت بالا کاربرد دارد، در این روش در ضخامت رامیک سوراخ هایی ایجاد می شود و به وسیله پیم هایی از جنس استیل سرامیک ها روی هم قرار می گیرند. قابل توجه است که به دلیل ضعیف شدن سرامیک در این نقاط، احتمال شکسته و خرد شدن سرامیک ها بالا می رود و این سیستم حتی در سنگ های خشک هم توصیه نمی شود.
روش چسبی از جمله روش های نصب پروفیل نمای سرامیک خشک
این سیستم مخصوص سرامیک هایی با ضخامت پایین و ابعاد بالا می باشد. در این روش سرامیک ها توسط چسب های مخصوصی به طور مستقیم روی رانر های خود چسبیده و متصل می شوند و یا داخل قابل های چسبیده شده و قالب ها بر روی زیر سازی مخصوص نصب می شوند.
قیمت پروفیل نمای سرامیک خشک
قیمت پروفیل نمای سرامیک خشک بسته به نوع پروفیل و شرکت سازنده و دیگر عوامل تعیین و مشخص می شود. برای اطلاع از قیمت دقیق پروفیل نمای سرامیک خشک با کارشناسان مجموعه آلومینیوم پیشرو در ارتباط باشید. از آن جا که پروفیل نمای سرامیک خشک یکی از مسائل مهم در نمای ساختمان است، بایستی در خرید آن دقت کرد، پس حتما برای خرید پروفیل نمای سرامیک خشک با مجموعه ای معتبر در ارتباط باشید.
نصب پروفیل نمای سرامیک خشک
نصب پروفیل نمای سرامیک خشک با توجه به نوع نما (کرتین وال، سرامیک، ترمووود و … ) متفاوت می باشد اما به صورت کلی مراحل زیر بایستی طی شود.
* جهت نصب نمای خشک، نخست زیر سازی فلزی با توجه به طراحی نما بر روی اسکلت ساختمان اجرا می شود.
* پس از آن سپری بر روی زیر سازی فلزی نصب متصل می شود.
* جهت زیر سازی فلزی، نبشی ۵ با ضخامت ۵ میلی متر و برش ۶ سانتی متر به کار برده می شود.
* از یک بال نبشی بر قوطی ۴۰در ۶۰ زیر سازی فلزی با 2 پیچ شیروانی هم استفاده می شود.
برای جلوگیری از لرزش سپری ها در ارتفاع میان طبقات، باید زیر سازی فلزی را تقویت نمود
سخن پایانی:
در این مطلب در رابطه با پروفیل نمای سرامیک خشک صحبت کردیم. شما عزیزان همواره می توانید با ارتباط با کارشناسان مجموعه آلومینیوم پیشرو، سوالات و موضوعات مرتبط با پروفیل نمای سرامیک خشک را مطرح نمایید.
سوالات متداول پروفیل نمای سرامیک خشک
استفاده از این روش نصب به دلیل وجود لاستیک تولید شده در ژوئئن های عمودی موجب می شود باگذشت چندین سال از اجرای نما ژوئن های عمودی نما همچنان صاف ، زیبا و بدون تغییر باقی بمانند
این عمل به این دلیل انجام می شود که اگر قسمتی از سرامیک نمای سرامیک خشک شکسته شود این قطعات دچار ریزش نشوند و از رسیدن اسیب های مالی و جانی جلوگیری شود.